Pages

.

Marknad i Henån

Tillbringade hela förra fredagen på knallemarknaden i Henån, Orust. Det var så kul! Har fått blodad tand och ska tillbaka på fredag 31 augusti igen.

Väldigt roligt att det kom besökare som sett mitt tidigare inlägg.

Varmt välkomna till Henån!
reade more... Résuméabuiyad

Stålgrå och rostfärgade donuthalsband

Här ett helt set med stålfärgade donuts. Även halsband med rostfärgade donuts.

På halsbanden kan hängena vändas framåt eller bakåt för variation.
reade more... Résuméabuiyad

Gröna smycken i bersån

Har haft fantastiska dagar på Orust. Har mest suttit i bersån tillammans med min goa syster - hon med sina garner och jag med pärlorna.
Här några exempel på smycken som jag gjort.
Spana in de dubbla sötvattenspärlorna - är det inte helt fantastiska?
Nu grubblar jag över hur jag ska få plats med alla pärlorna på båten. Hoppas på förstående man.




reade more... Résuméabuiyad

Egentillverkade smycken

Är man, som jag, "smycketokig" och intresserad av allt som berör ädelstenar och juveler så kanske man vill prova på att tillverka sina egna smycken. Jag som älskar att prova nya saker har införskaffat pärlor, stenar, silverkulor, lås, öronkrokar, litteratur, verktyg m.m.
Det är otroligt avkopplande, och jag är alltid full av idéer, men resultatet är skiftande. Sällan blir det väl så som jag tänkt.
En sak som jag faktiskt är nöjd med är mina egentillverkade tenntrådsarmband.
Eftersom att jag är både kunskapstörstig, pysslig och rastlös behövde jag vid ett tillfälle en utmaning.
Jag hade varit i fjällen och vandrat samt gjort besök i Kiruna, och inspirerad av samernas kultur, bestämde jag mig för att lära mig göra tenntrådsbroderi.
För "hundra år" sedan, 1993 tror jag, hade jag förmånen att en helg besöka en sameutställning på Sofiero slott i Helsingborg. Bland deltagarna fanns en äldre samekvinna som visade hur man bl.a. gjorde tenntrådsarmband. Hon var ytterst vänlig och förbarmade sig över den okunniga skånskan som ställde tusen och en frågor. Biblioteket besöktes, internet var inte aktuellt då, och det lilla som fanns i ämnet lånades hem.

Med hjälp av litteratur, samekvinnans förmedlade kunskaper och av släkten införskaffat material satte jag igång. Det var s--t kul! Jag gjorde hur många armband som helst de första månaderna. Sen gick det som vanligt, när koden väl var knäckt så tröttnade jag såklart. Men då och då tar jag fram min låda med renskinn och tvinnad tenntråd och gör ett armband, ett par örhänge eller ett hårspänne. Det är så tillfredställande att se resultatet. De blir så vackra, och ju mer man använder dem ju vackrare blir de.
Tenntrådsbroderi har varit utbrett bland samer sen 1600-talet men tenntråd har man hittat ända från 1000-talet. Under 1800-talet försvann det nästan helt för att sedan komma tillbaka under 1900-talet. Tenntråden har en legering av silver annars skulle tennet "falla sönder" när det blir kallare än + 13 grader Celcius.

Idag finns det såklart tonsvis med sidor på internet om sameslöjd, tenntrådsarbeten och hobbyaffärer som både säljer materialet var för sig och färdiga materialsatser med beskrivning till ex. ett armband.
Litteratur finns det också. Mona Callenberg har gjort en bra bok för ICA Förlaget som heter Tenntrådsbroderi, tryckår 2001. Är du pysslig? Prova vet jag!
reade more... Résuméabuiyad

Augusti månadssten Peridot




Peridoten var redan under forntiden en attraktiv sten. Den ansågs främja vänskap och bäraren befriades från avundsjuka tankar. Den skyddade också mot leversjukdomar och vattusot. Den var också dämpande mot nervositet och motverkade depressioner och håravfall!
Bar man stenen kring vänster handled skyddades man dessutom mot det onda ögat.
Peridot hittar man i dekorer i medeltida kyrkor och under barocken var de omåttligt populära.

Peridoten har inte mindre än tre namn: Peridot (olivine av ädelstenskaraktär), Olivine och Krysolite (kallas den i mineralogin). Peridoten är en av de få stenar som bara kommer i en färg. Vilken grön färg stenen har påverkas av järnhalten i stenen. Tyvärr är Peridoten ganska skör. den har hårdhet 6.5 - 7 på Mohs skala. Det gör att fasett kanter med åren kan bli slitna. Långvarit skarpt ljus/solljus kan bleka stenen och den är också känslig för snabba temperaturskillnader.
Idag är peridoten populär för sin vackra färg, från gulgrön till mörkt grön. Små stenar är lättillgängliga idag och överkomliga i pris, de större stenarna är ovanligare och därför också mycket dyrare.
Är grön din favoritfärg, finns det garanterat en peridot som passar, och infattad blir det ett perfekt sommarsmycke. Är man svag för grönt finns det också andra gröna ädelstenar att välja på, ex. grön safir och grön tourmalin.
reade more... Résuméabuiyad

Knallemarknad och huvudet på fel ställe...

Åkte in från Orust till stan bl a för att blogga bilder på mina senaste smycken. Glömde kameran på landet. Det blev plötsligt ett mission impossible. Huvudet på fel ställe.

Vill någon ta sig en titt på mina smycken så står jag på knallemarknaden på Henåns Torg på Orust på fredag. Om det går bra finns jag på plats även på lördagen.
reade more... Résuméabuiyad

Keltiska smycken

Jag har en stor passion för smycken med histora, gärna keltiska smycken. Det finns flera designers på marknaden som bevarat de keltiska traditionerna i sina smycken.

Under den europeiska järnåldern var de keltiska folken polyteistiska (trodde på flera gudar) innan de konverterade till kristendomen. Antagligen hade varje stam "sina" gudar. Det finns massor att läsa om Kelterna, deras historia och kultur på nätet.

Jag har varit i Skottland ett antal gånger, och kommer varje gång hem med några smycken. Det är oftast silversmycken med olika mönster med nästan ändlösa "knutar","spiraler" och "band" .

Många skottska och brittiska designers gör fina keltiska smycken och egen designade smycken. Jag kan rekomendera några bra sidor:
http://www.dreamstonejewellery.co.uk/ har flera smyckedesigners där några av dem tillverkar keltiska smycken.
http://www.celticjewellerystore.com/ Barbara M Design, klassiska keltiska handgjorda smycken i guld och silver.
http://www.meredithjewellery.com/ gör egen designade smycken inspirerade av naturen och olika historiska stilarter.
www.shonajewellery.co.uk/ Shona är från Glasgow och gör egna stilrena moderna smycken i silver och guld.
www.sheilafleet.co.uk/ Sheila Fleet, designer från Orkney, gör silver, guld och emaljsmycken inspirerade av Orkneys natur och kultur.
Det finns såklart oändligt många fler sidor, det är bara att googla!
reade more... Résuméabuiyad

Sommarpresent från AKKA

Hej,
Idag skickar jag Sabinas sommarpresent från AKKA
(tog lite tid att få fram Sabinas adress)
Här kommer ett litet tack för alla år med givande träffar!
Halsband + armband
med ovala silverplätterade ringar, facetterade glaspärlor, silverfolierade glaspärlor och olivgröna glaspärlor, T-lås.
Sabina - om du inte tycker om det/inte kan ha det är det bara att du hör av dej så får du självklart byta.



//Kramelikram Frida

Ps. Nu tar jag semester men jag lovar att jag kommer tillbaka till hösten med nya kreationer.

reade more... Résuméabuiyad

A ring in gold.



A Ring, a Ring, a Ring in gold.
reade more... Résuméabuiyad

Guld!

Här samma modell men med sötvattenspärlor i GULD(färg). Just detta halsband ska min goa mamma få när hon fyller år på söndag.

Kom precis hem från träning. Svettades såna otroliga mängder att jag ser nyduschad ut. Styrketräning är värsta kicken! Är fortfarande helt adrenalinstinn och har muskler som Arnolds lillasyster. Måste njuta innan de sjunker ihop till normalläge. Woo hooo som min syster brukar säga.
Nu ska jag packa inför färden ut till Orust imorgon. Semestertime!
reade more... Résuméabuiyad

Länkade sötvattenspärlor

Här en ny halsbandsmodell med länkade sötvattenspärlor. Man kan välja att ha hänget i nacken för att få ett mer traditionellt pärlhalsband.

Arbetar sista veckan innan semestern. Längtar intensivt efter familjen som är på Orust sedan snart fyra veckor. Att bara träffas på helgerna räcker inte!

Testar att lägga in större bilder eftersom min älskade syster inte kan se mina smycken annars.
reade more... Résuméabuiyad

The Belgrade Connection.




This is the seed I give to you.

"I always look for patterns, visible and invisible".

I look forward to hear from you,

Klara.
reade more... Résuméabuiyad

Rosa blomma

Här två armband med pärlemodonuts och sötvattenspärlor. Stor rosa blomma i snäckskal som "ändhänge" i det ena armbandet och coin av sötvatten i den andra.

Snart på väg för att salsa. Najs. I say no more.
reade more... Résuméabuiyad

Kinesiska lyckoarmband, nästa års fluga?

Kinesiska lyckoarmband är populära på andra sidan sundet just nu. Danska kändisar använder dem flitigt.

Armbandet är prytt med de tolv kinesiska zodiak djuren samt prydnadsstenar. Djuren kan vara allt från plast till handmålade porslins eller keramik figurer som varvats med t.ex silverkulor, swarovski kristaller eller diamatprydda guldkulor.
Pärlorna föreställer råttan, oksen, tigern, haren, draken, ormen, hästen, geten, apan, tuppen, hunden och grisen. Just nu är vi i råttans år. Armbanden sägs ge bäraren beskydd, god hälsa, rikedom och lycka.

Armbandet ska påminna bäraren om att positiva tankar skapar synergi.
"Allt vad vi är, är ett resutat av vad vi tänkt" (Budda 563-483 f.kr)

Armbanden kan fås från ca 195 kr upp till flera tusen kronor allt efter kvalitet.
Ska vi gissa att vi snart har dem här?

Är du intresserad av Kinesisk Astrologi finns det massor med information att läsa på nätet.
En av många länkar där du också kan se vilket tecken du är född i är: http://www.stjarnrummet.com/kinesisk/index.html
reade more... Résuméabuiyad

.