Pages

.

Gesine Hackenberg

A beautiful piece of work. There is more to see here...
And something that gave me a thrill. Look at the handles.
reade more... Résuméabuiyad

Halsband i stål(färg)

Halsband av stålgrå donuts i pärlemor och länkade sötvattenspärlor. Hänget är som vanligt avtagbart.

Idag hörde jag en sån underbar historia på jobbet. En av mina kollegor har en pappa som alltid haft en förmåga att se konsekvenser i många steg. Detta fick till följd att min kollega, när hon var liten, tvingades använda hjälm i bilen. Inte nog med det...de hade en "gästhjälm" också så att även hennes kompisar kunde åka säkert. Dessutom hade de en hängmatta upphängd i bilen. Fantastisk kombination: hjälm och hängmatta. Ljuva 70-tal.
reade more... Résuméabuiyad

Alexandrit den magiska stenen

Alexandrit är en magisk sten, den har nämligen egenskapen att den skiftar färg. På dagen är den grön till blågrön och på kvällen under artificiellt ljus skiftar den färg till röd i olika nyanser. Ju kraftigare färgskiftning ju dyrare sten. En perfekt sten är blågrön i dagsljus och purpur röd i artificiellt ljus, utan bruna eller grå inslag. Alexandrit är en variant av Chrysoberyl. Den upptäcktes i Ryssland 1831 och namngavs efter den ryska tsaren Alexander II. I Ryssland där landets färger är grön och röd ses den som ett gott omen. Alexandrit är också utsedd till ”fredags sten” till de som är födda på en fredag. Trots att stenen är relativt ny upptäckt, om man jämför med andra stenar, så har den tagit sin plats på marknaden. Det är en sten med hög popularitet och högt pris. Alexandrit har 8,5 på Mohs skala, en hård sten alltså. Alexandrit sägs bl.a. vara bra mot stress, ger självförtroende, självkänsla och hjälper dig att fokusera.
reade more... Résuméabuiyad

A new adventure for a silversmith.

Tomorrow is a big day for me. I am in Gothenburg and I will hold a lecture about my work at the Röhsska museum. This cup I made for for the exhibition Urban Ascetic that started at the Röhsska Museum 2001. I have always liked Röhsska.
reade more... Résuméabuiyad

Handmade hos Ole K Bydal i Båstad

I går var jag på kurs i silversmide hos Ole K Bydal. Ole är formgivare och silversmed och har sin verksamhet i Båstad. Han har en mängd års erfarenhet och både gesällprov i silversmide och konstfackutbildning. Inspiration hittar han bl.a. i leksaker, bildkonst och i den vackra naturen i närmiljön.
Jag fullkomligt älskar Oles matbestick!

Läs mer om Ole K Bydal på: http://www.olekbydal.net/1.html

Kursen var bara några kvällstimmar, men det gav mersmak. Hur trevligt som helst. Jag lyckades också med lite hjälp (okey rätt mycket hjälp) att göra en riktigt snygg ring. Intressant att se hur mycket arbete det ligger bakom varje handgjort smycke, och våra alster hör nog till de enklare varianterna. Vi var ett gäng tjejer som fick lära oss en liten microdel av detta fantastiska gamla hantverk. Jag tror att alla var nöjda med sina smycken. Jag tänker absolut prova på det igen. Nu när jag vet lite om hur turerna går, har jag tusen idéer i huvudet. Det får bli en lite längre kurs nästa gång.

Tack Ole för en trevlig kväll!

Bilden till vänster är på min "egentillverkade" ring, ganska nöjd faktiskt!
reade more... Résuméabuiyad

Surprises

While we had a nice visit from the students from Ädellab/Konstfack they started digging a big hole on the board walk! You could not hear your own voice and the whole Gallery was shaking. It was a new experience... Luckily the pieces on display kept standing and we will get a faster internet.
reade more... Résuméabuiyad

På ortsbänken, ringar av vitguld. At the workbench, rings in white gold

reade more... Résuméabuiyad

Armband av limefärgade treklöver i snäckskal.
Nu är det dags att åka till Stockholm igen.
Min ena dotter har drabbats av en bakvänd hemlängtan och vill inte att jag ska åka. Hon har varit som en extra hud hela helgen. Frågade henne om hon ville krypa in i magen igen och då tittade hon på mig och sa: "JAA!" med eftertryck. Det kom direkt från hjärtat och hon tyckte nog att det var det första vettiga jag sagt på länge.
reade more... Résuméabuiyad

Färgglada knorkar

Hittade färgad aluminium bland alla mina högar av smyckematerial och gjorde lite prover. "Knorkar" som mamma brukar säga.
Har glömt att jag ens beställt aluminium. Härligt att jobba med, men vet än så länge inte riktigt vad det ska bli. Testade att göra örhängen till ena dottern och hon hängde på sig dem direkt.
reade more... Résuméabuiyad

Härligt med Bijouterier

Jag tycker det är härligt med Bijouterier.
Wikipedia beskriver det så här:
Bijouterier,"franska bijou "ögonsten", är smycken av oädla eller mindre dyrbara material. Ibland kallat kostymjuveler. Ofta billigare än äkta smycken, men om bijouterierna är av ett speciellt märke kan de till och med vara dyrare".
Faktum är att äldre bijouterier från 1700-och 1800 talet många gånger är lika välgjorda som "äkta" smycken gjorda under samma tid. De äldsta bijouterierna var ofta gjorda för att härma/kopiera de riktiga juvelerna. 1700-tals bijouterier får generellt bra priser på auktioner, de är ofta välgjorda och talar om för oss hur modet har sett ut. 1900-tals bijouterier från de stora modehusen lockar också samlare.
En som hade ett store intresse för bijouterier var Coco Chanel. Hon bar gärna bijouterier istället för "riktiga" smycken och tyckte att smycken är till för att skapa elegans eller skönhet inte för att man ska se förmögen ut. Att bära smycken för flera miljoner bara för att visa att man är rik tyckte hon var förolämpande.
Bijouterier är trendkänsliga, roliga, djärva och matchar gärna modet i färg och form. De ligger i framkant designmässigt då de inte måste hålla över en längre tid. I dag kan vi frossa i Bijouterier, var rädd om dem, de är ömtåligare än "riktiga" smycken då materialet är av sämre kvalitet, spara dem i originalasken om de har en sådan. Man vet ju inte, de blir kanske värdefulla
med tiden...
Det finns mycket mer att läsa i boken GAMLA SMYCKEN av Christine Hansson
reade more... Résuméabuiyad

Violetta donuts

Armband av violetta donuts i pärlemor med sötvattenspärlor. Även droppen i pärlemor men lite mer glansig.

Idag kommer gäster på middag. Vi ska planera segling i Grekland. Helt fantastiskt.

Morgan sköter hela middagen. Två sorters lasagne (eftersom ena dottern blivit vegetarian). Jag ligger mest i horisontalläge och tycker att det är mysigt med matlagningsljuden. Kanske ska ta ett glas vin.
Förr var jag den duktiga som ansvarade för sånt. Vi har bytt roller...nu är det Morgan som fixar. Me like.
reade more... Résuméabuiyad

Opening day at Gallery LOD


Grant McCaig and Angela Cork at Gallery LOD. It is an honour to show their beautiful work here in Stockholm.
reade more... Résuméabuiyad

Lite om Sigurd Persson

Sigurd Persson var en man med många strängar på sin lyra. Han föddes i Helsingborg 1914. Från 1937-1942 studerade han både i München och Stockholm. Han var silversmed, designer och konstnär med verkstad och ritkontor i Stockholm. I Helsingborg var han delaktig i tillverkningen i familjens egen verkstad som drevs av hans far och systrar. Sigurd Persson provade under sin karriär ständigt nya genrer och har bl.a framgångsrikt verkat som glaskonstnär, designer och skulptör. Han hade återkommande utställningar med exklusiva smycken i silver, guld och ädla stenar, liksom skrin, kannor och dosor. Under 1960 talet hade han flera utställningar på NK i Stockholm, som han hade ett nära samarbete med, vilket hade betydelse för hans internationella karriär. Sigurd Perssons arbeten präglas av stark formkänsla och vital förnyelse. Blommans och växtens, den organiskt vuxna kroppens form och funktion hade ständigt en viktig roll i Sigurd Perssons arbete. Han hade också en speciell passion för ringar. De användes av alla samhällsklasser, av män och kvinnor, till vardag och fest. De är små skulpturala miniatyrer. Oavsett ekonomiska förutsättningar så tummades det aldrig på design, form och funktion. Sigurd Persson är även formgivaren bakom vår femkrona. Sigurd Persson avled 2003.
reade more... Résuméabuiyad

Turkost armband och luriga blodsugare

Turkost och limegrönt armband - som vanligt i pärlemor.

Har salsat ikväll. Härliga grejer.
Skrev för några månader sedan att jag blev uppbjuden av en kille som i dansens virvlar visade upp värsta huggtänderna (!).
Denne Mr Dracula var på plats ikväll och efter viss vånda (eftersom jag alltid varit väldigt rädd för blodsugare), vågade jag mig fram för att undersöka om han var äkta eller fake. Blev nästan besviken när han nu hade vanligt garnityr. Så kan det gå.

Sillen! När ska du hänga med och svänga höfterna?
reade more... Résuméabuiyad

Halsband, Spegel av rostfritt stål. Pendant, Mirror in stainless steel



I am working on my pendants in a new material, stainless steel. I have to say that I love the material after struggling with the surfaces in silver. It is so nice. Stainless steel.
reade more... Résuméabuiyad

Piercad ring

Här ytterligare en piercad ring (som goa Sillen kallar dem). Gör ringarna i olika storlekar. Materialet i blomman är infärgad pärlemor och den dinglande pärlan är sötvatten.

Har haft en helig stund den här helgen. Åt den första semlan på flera år. Har dessvärre varit tvungen att avstå under en lång period eftersom jag är en fd missbrukare av semlor. Förr köpte jag aldrig färre än tre. Tanken var alltid att min man och jag skulle äta var sin på kvällen, men eftersom jag hade ett stort behov av semlor skulle jag dessutom få en "on the road". Tyvärr fick aldrig min man några semlor. Istället hittade han alltid mig halvt medvetslös, med grädde och florsocker i mungiporna när han kom hem från jobbet. När detta hade hänt ett antal gånger (faktiskt lika pinsamt varje gång) så lovade jag mig själv att ta mig ur semmel-träsket. Har lyckats bra...tills nu. Hjälp!
reade more... Résuméabuiyad

.