Pages

.

Julie Sandlau, dansk designer

Julie Sandlau är förre detta modellen med en bachelor i juridik som förvandlade sin hobby till sitt arbete, att tillverka och designa smycken. Det ska vara enkel design med tidlösa former. Julie Sandlaus smycken tillverkas i sterlingsilver, matt eller blankpolerad, eller med 18 kt guld plätering. Den senaste kollektionen har också smycken med oxiderat och svart silver. De pryds gärna med pärlor, ädelstenar, diamanter och/eller koral. Sandlaus har också gjort succe utomlands, hennes smycken har burits av många "Hollywood" kändisar ( Cindy Crawford, Reese Witherspoon, Gwyneth Paltrow m.f.) och finns bl.a. att köpa i utvalda butiker i Frankrike, Italien, England, Usa och Japan. Man kan också köpa direkt från webben. Väl värt ett besök.
http://shop.juliesandlau.com/shop/cms-21.html
reade more... Résuméabuiyad

Pollen.


The spring exhibition at LOD.
reade more... Résuméabuiyad

Hallonröda glimmrande

Här hallonröda snäckskalspärlor med fantastisk glans - detalj av armband och örhängen med dinglande sötvattenspärla. Tack mamma för fina bilder!

Foto: Kina Andréason

Oj så många grå! Tyvärr pratar jag inte om hjärnceller...



reade more... Résuméabuiyad

Mumsiga smycken...

Nu har vi sommaren runt knuten. I Skåne har det redan varit många
härliga soliga dagar att njuta av. Sommar är för mig bl.a. glass och jordgubbar. Mi lajki bjuder också på glass och jordgubbar, och mycket, mycket mer. Här kan du få ett hänge med en rosa cadillac, en muffins, en flamingo, en burgare eller varför inte en tuggummiautomat. Mi lajki är en härlig blandning av udda, roliga, crazy accessoarer. Gå in och låt dig förföras på deras hemsida. http://www.milajki.com/
reade more... Résuméabuiyad

En butik med många vattentåliga, sportiga smycken:/A shop with many water-resistent stretch-necklaces:


Maria Lundh tyckte så mycket om det här halssmycket att hon tog med sig det hem!/Maria Lundh liked this necklace so much that she took it with her home!


Share/Save/Bookmark
reade more... Résuméabuiyad

"känsla för feeling"


Ny form på pärlor, men fortfarande i mitt favoritmaterial: pärlemor. Härlig glans i dessa pärlor. Mellan varje stor pärla hänger sötvattenspärlor.

Foto: Kina Andréason

Kom precis hem från Orust och båtfix. Båten blänker nu som kristall och vi är väldigt stolta. Nästa helg är det dags för sjösättning. Känsla för feeling helt enkelt.

reade more... Résuméabuiyad

Kalevala

Kalevala är ett finskt nationalepos. Det är en hjältedikt i 50 sånger, skrivet på versformen kalevalameter. Det är också smycken! Det jag gillar med Kalevala förutom deras design är att bakom varje smycke finns en historia. Ett hänge är inte bara ett hänge, det finns en tanke bakom. det kan vara inspiration från antika fornlämningar, gamla berättelser eller sägner eller från litteraturen, naturen och musiken. Kalevala Koru OY är Finlands största guldsmedsföretag. Man köpt också upp ett annat stort Finskt guldsmedsföretag 2005, Lapponia Jewelry OY .
Kalevala är rädd om naturen, mycket miljömedvetna och använder så långt möjligt Finska råvaror.


Smyckena tillverkas i brons, sterling silver och guld i 14 kt. och 18 kt. Bronssmycken lackas för att förhindra oxidering. Man sammarbetar med flera av Finlands främsta formgivare. Här finns både tradition, historia och nutid i en härlig blandning.

Nyheter från Kalevala hittar man på http://www.kalevalakoru.se/
reade more... Résuméabuiyad

Glimmrande rektanglar







Äntligen har jag fått tag i dessa fina rektanglar i pärlemor. Har haft liknande tidigare, men inte lyckats hitta nya förrän nu. I detta halsband har jag länkat dem med sötvattenspärlor. Tack mamma för de fina bilderna!
____
Foto: Kina Andréason
____
Idag pratade jag med maken och barnen om artister som tidigare varit med i Melodifestivalen. Loa Falkman kom på tal och jag berättade att jag förr tyckte att han såg läskig och liksom lite slemmig ut. Insåg med förfäran att jag inte längre kommer ihåg varför och att jag inte längre håller med mitt forna jag. Åldersnojan har mig nu i ett stenhårt grepp. Hua.
reade more... Résuméabuiyad

Now in the New success Magazine Queen.
reade more... Résuméabuiyad

1000-tack!!!

- Ann, 1000-tack för det otroligt fina paketet!!!





Jag ville inte förstöra det fint inslagna paketet som jag fick av Ann i dag, inte förrän jag hade förevigat det med kameran :-) Tänk vad lite som behövs, ett vackert omslagspapper och lite omtanke och genast känns livet så mycket härligare & roligare.

Den här söta lilla grodan fanns inne i paketet, den står nu på vårt köksbord och kommer få hålla mig sällskap vid frukosten framöver. Sambon är nämligen varken morgonpigg och morgonhungrig, så jag får hålla mig själv sällskap om mornarna - men inte längre!!! :-)

Varför denna glada överraskning kanske ni undrar? Jo, jag hjälpte Ann med några smycken. Vi gjorde om ett halsband från Snö till ett armband och ett par örhängen. Sedan hade hon ett halsband efter sin mamma som gått sönder, jag lagade det åt henne och som tack för det fick jag det här fin-fina paketet.

/Kram Frida
reade more... Résuméabuiyad

Iolite

Iolite är en transparent, oftast väldigt klar, blå sten. Den finns i allt från djup blått till violett till ljus gråblå till gulgrå. Den har hårdhet 7-7½ på Mohs skala. Iolite kommer från grekiskans "ion" och betyder violett.

Iolite användes under vikinga tiden som en form för navigerings verktyg. Man använde tunna skärvor av stenen som lins för att se exakt position på solen. Det gjorde att man säkert kunde navigera sig mellan den Nya världen och hem. Iolit bryts framförallt i Indien, Sri Lanka, Mozambique, Zimbabwe, och Brasilien. Vikingarna hittade nog fyndigheter i Norge och på Grönland.

Iolite är fortfarande en "ny" sten i smycken. Den är lättillgänglig, har ett bra pris och kommer säkert att låta höra om sig i framtiden.
reade more... Résuméabuiyad

Vitguld och rhodinering

Jag har skrivit om guld innan, men får ofta frågan om vad som menas när ett smycke är rhodinerat.
Vitguld är en blandning (legering) av guld och andra metaller. Vanligast är palladium, zink eller silver. Nickel, som är allergiframkallande, får inte användas mer.

En vitguldsring, behöver inte men kan, "gulna" lite med åren, det kan man försöka undvika genom att använda mer palladium i legeringen. Handsmida smycken har oftast en högre halt palladium (ca 16%) än massproducerade smycken. Det betyder inte att massproducerade smycken alltid "gulnar". I regel gör de det inte.

Ibland är smycken rhodinerade. Ett vitguldssmycke är naturligt lite "gråare" i tonen. Om smycket rhodineras med rhodium får det en vitare färg i ytskiktet. Detta slits bort med åren, man får då lämna in smycket till guldsmed och få det rhodinerat igen. Man kan räkna med att en ring behöver ny rhodinering efter ett-två år, det brukar kosta ett par hundra kronor.

Ibland rhodinerar man också gult guld (som då lyser igenom tydligare när smycket slits) och finare silversmycken.

Palladium och rhodium tillhör gruppen platinametaller.
reade more... Résuméabuiyad

Isiga kristaller

Det var ett tag sedan jag använde kristallpärlor. Härliga att arbeta med - som små isbitar. Här med tingeltangel av pärlemor och sötvattenspärlor.
Matchande halsbandshänge att använda till.

Imorgon är det dags för resa till Stockholm igen. Det ska bli najs, men att packa är tvärtom - som najs men ett b istället för n. Tristast av allt är dock att packa upp. Hittar ibland ouppackade kassar och väskor som liksom glidit in bakom nån möbel och gömts och glömts under veckor eller kanske månader. Mumifierad packning. Då är det faktiskt lite spännande att öppna.
reade more... Résuméabuiyad

Cerise-lila karameller





Halsband av pärlemor i djup cerise-lila med limeblomma och sötvattenspärlor. Alla dessa vackra färger och fina material gör mig glad.
Igår körde jag och alla arbetskamrater trehjulig bil, bil med ratt vänd både bakåt och framåt och sist men inte minst en bil där ratten liksom vred åt fel håll. Det gjorde mig också glad. Extra roligt när vissa blev riktigt sura...he-he.
reade more... Résuméabuiyad

Önskelista

På min önskelista just nu finns ett collier och ett par örhänge från Aagaard. Colliern är en ring av snodda silvertrådar med ett litet hjärta i guld och små cubic zirkoner. Det hänger i en lädersnodd. Matchande creoler och ring finns men jag är, som alltid, mest sugen på ett par örhänge.
Överhuvudtaget tycker jag att Aagaards vår och sommar kollektion är jättetrevlig. Här finns något för de flesta smaker och priserna är moderata.
Katalogen hittar du på http://www.byaagaard.com/
reade more... Résuméabuiyad

Aquamarin

Aquamarin är en ädelsten i blått. Från ljus himmelsblå till blågrön till havsblå. Oftast ser vi den i ljusa blå färger. Aqvamarin, sägs det, är världen över en symbol för glädje, hopp och hälsa. Den ska också bringa lycka och glädje i äktenskapet. Bra att veta om man vill bära något blått när man ska gifta sig.

Aquamarin är också sjömännens lyckosten och namnet kommer från latinets aqua=vatten och mare=hav.

Den tillhör berylfamiljen samma som smaragden. Dens hårdhet är 7½-8 på Mohs skala. Det är en populär ädelsten med få inklusioner och god briljans. Aquamarinen är tacksam att slipa i olika slipningar, vanlig oval facettering likväl som en fancy cut stenar. Dess vackra ljusa färg gör det lätt att få fram briljansen och leka med ljuset. Designers använder den gärna till sina smycken och för många är det en favorit.
reade more... Résuméabuiyad

Kungligt blå

Här ett kungligt blått halsband av pärlor i pärlemor fyllda med guldiga sötvattenspärlor. Hänget är som vanligt avtagbart.
Idag drabbades jag av sommar- & seglingslängtan. Plötsligt värkte liksom hela kroppen till och det var härligt. Insåg att det bara är lite mer än en månad tills dess barnen har sommarlov och ett par månader tills min semester börjar. Shit Alabama so lovely!
reade more... Résuméabuiyad

Safirer. Sapphires



My treasure. Newly bought. Stones are sometimes impossible to resist.
reade more... Résuméabuiyad

Guldringar som är omarbetade. Redesigned rings in Gold


I am happy to finally have made something nice with these beautiful 23K Gold wedding bands. They have marks from age and from being worn for many years. The beauty of that is impossible to remake. But I where able to remake them so that this lovely lady could wear them in a new way.
reade more... Résuméabuiyad

Färgglada skönheter

Dessa underbara pärlor. Här en hög av snäckskals- och sötvattenspärlor i fantastiska färger. Tänk att jag aldrig tröttnar!

Har spenderat hela denna soliga dag inomhus med förkyld och pollenallergisk dotter. Vi har förseglat hennes sovrum så att pollen inte ska komma in. Lyckas hyfsat faktiskt.
reade more... Résuméabuiyad

Det börjar ofta i maj...


"Det var en afton i början av maj..." inledde August Strindberg sin berömda roman Röda rummet. Jag undrar hur många dagboksskribenter har börjat skriva vid den här årstiden? Den Store Blomsterkonungen Carl von Linné gav sig iväg på sin första upptäcksresa, Lapplandsresan, när han var i tjugoårsåldern. Han red ensam norrut från Uppsala just i maj. Hur många författarglin har fattat pennan först i början av maj? Jag kommer inte åt någon statistik om detta. Hör gärna av er, ni som vet!
Men i ultramodern tappning inleder jag mitt första blogginlägg kring månadsskiftet april-maj. Mellan hägg och sirén. Mellan min mors födelsedag den 25:e april och min dotters den 12:e maj. Jag är hart när förlamad av vårens skönhet. Tanken var att jag skulle skriva om smyckeshantverk, men jag är berusad av vad jag hittar i trädgården! Jag måste erkänna att jag inte gjort mig förtjänt av en sådan vacker trädgård. Vi flyttade hit för ett antal år sedan och allt bara fanns färdigt här! Titta på den här blomman. Jag vet inte ens vad den heter!
------
How many writers of diaries started their journals in the month of May? I have no statistical evidence to prove this theory. It's just a guess. But I am having trouble writing. Too much is going on in the garden. This beautiful garden! I can't even translate all of this! Sorry!


Share/Save/Bookmark
reade more... Résuméabuiyad

.