Pages

.

It is a beautiful day.


I found this little bug the other day (and a lot of his friends). I was hurrying around to make everything work out for the opening at Operatingplace. Outside Christian Habetzeder I found all these bugs. Like an unstructured necklace on the flowers over the green. It was early in the morning and a good beginning of a hard day (I had a bad cold, still has and to to much to put up on the road).

I have discovered a spectacular good light also. It is in the change room of PUB on the top floor. I am dreaming of pictures I would like to make in that fantastic light.
reade more... Résuméabuiyad

Bröllopssmycke?

Funderar över bröllopsmycke, men kan inte riktigt bestämma mig. Om jag ska göra ett borde det fixas under helgen för nu är det bara en vecka kvar.
Kanske ska göra ett superlångt länkat med silverovaler och pärlor i grått, grön-blått och petrol? Har lagt fram pärlorna på bilden för att liksom känna på färger och former. Hm.

Skulle också kunna ha ett drottningsmycke med stora grå donuts och petrolgröna sötvattenspärlor... Hm igen.
reade more... Résuméabuiyad

Lime-blomma

Här grönt armband. Gillar särskilt blomman i pärlemor som hänger i förlängningskedjan. Färgerna gör mig på gott humör.
reade more... Résuméabuiyad

Rosa armband

Rosa armband med donuts i pärlemor och sötvattenspärlor. Särskilt förtjust i dessa stora donutsen med diameter på 30 mm. Syftet med kedjan i ena änden är att man ska kunna ta på sig armbandet även om man är ensamstående (eller kanske ensam hemma).

Har mest ägnat mig åt halsband sista tiden, men nu har jag fått ett armbandsryck.



reade more... Résuméabuiyad

Ädelstenar


Man kan lätt få ett habegär efter ädelstenar, de är ju så vackra med sina olika färger och former. Det finns många samlare världen över. Några samlar bara oinfattade stenar, andra vill ha stenar infattade i smycken.
Ädelstenar är en mineral eller ett organiskt material som är sällsynt, vackert, speciellt till färg och tillräckligt hårt för att kunna användas och hanteras utan att det repas och förstörs.

Några av de mest kända och populära ädelstenarna är; Diamant, Rubin, Safir, Smaragd, Akvamarin, Krysoberyll, Topas, Turmalin, Peridot, Granat, Pärla och Opal.
Ädelstenars hårdhet mäts efter Mohs hårdhetsskala som ger varje mineral en siffra mellan 1-10 där 10 är hårdast. Det är en "reptest" där varje sten kan repa/skrapa stenen under sig, men repas av den över sig. Diamanten är den hårdaste stenen och har 10 på Mohs skala. En korall har 3.
Stenens vikt är ett mått på dens densitet. Man jämför stenens vikt med vikten av samma volym vatten. En hematit med densitet 5.20 känns tyngre än en lika stor ametist med densitet 2.65 .
Färg och glans har med ljuset att göra. Färgen beror på hur stenen absorberar ljuset och glansen/lystern på hur ljuset återkastas från stenens yta. Ju hårdare sten ju mer kan den poleras.
Är man intresserad av ädelstenar kan jag rekommendera boken Ädelstenar av Cally Hall.
En annan bra bok, om du är sugen på att handla men vill veta mer, är Jewelery & Gems the buying guide av Matlins & Bonanno.
reade more... Résuméabuiyad

We have had a very, very, very nice evening.







After some busy days it was time for the opening at Operatingplace. The girls had their best shoes and I was, am so happy because it is a really good exhibition. I am grateful. I think that the best exhibitions is the one that works with the room as a whole. And this one does! Come and see for yourself .
It was another happening as well at PUB, some cosmetic brands press release of new products (so there was a mixed public, and celebritys). It was fun!

My girls showed their best shoes for everyone. My bowl no 1 finally got to be exposed with washing gloves and a scotch brite.
reade more... Résuméabuiyad

LOD is a part of "A state of content" at Operatingplace.

A STATE OF CONTENT - A SELECTION OF EXTRAORDINARY SCANDINAVIAN ART.
29 may to the 23 of july, Galleri Operatingplace.

LOD is making a summer visit at Galleri Operatingplace, PUB together with Marianne Lindberg De Geer, Heinrich Müllner, Carina Bergholm Sundén, Lukas Göthman, Vanna Bowles, Helena Mutanen, Peter Svedberg, Filippa Barkman, Marcus Bjernerup, Hanna Beling, Lars Hammarström, Kjartan Slettemark och Tanja Malo.

Hötorget PUB Plan 03
Monday - Friday 10-19. Saturday 10-18. Sunday 11-17.
reade more... Résuméabuiyad

Blomma i pärlemor

Länkat halsband med silverpläterade ovaler och blandade pärlor i sötvatten, glas och pärlemor. Tillräckligt långt för att användas två varv runt halsen (som på bilden) eller ett enkelt varv. Som vanligt kan hänget tas av, här med blomma i pärlemor.

Har idag varit hos frisören och testat bröllopsfrisyr. Kommer se ut som en filmstjärna. Äntligen i mitt rätta element.
reade more... Résuméabuiyad

Anki, Mia & Lisas beställningar

Hej,
Nu kan ni tro att jag har varit riktigt flitig :-)
Inte mindre än 3 ½ halsband har jag gjort idag!
Först - ett svart med organza och vaxad lintråd och magnetpärlor till Anki.
Jag har gjort en ny variant, den vaxade lintråden låses fram med magneter och organzan "knyter" man med en lättare slarvig knut.
Dear God Almighty Mr. Mirkle!
(nr 11 116)




Mia - här är ditt silvertrasselhjärta.
Med karbinhake och 3 små sötvattenspärlor, ca 2-3cm långt.

I'm a witty conversationalist
(nr 11 111)


Lisa - ett långt halsband med mycket gurksilver (ca 90cm långt) och vita sötvattenspärlor, vita sea shell mm.
I'm not here to shoplift
(nr 11 114)






Malin är hemma hos föräldrarna i Ljungsbro den här veckan så jag ska försöka skicka med henne Mias och Lisas halsband.


Anki och Pernilla - kedjan som ni vill ha är slut så det kommer dröja ett tag innan jag kan göra era halsband (Pernilla, jag har börjat på din rosa klase),





//Kramelikram Frida



Ps. namnen är "hämtade" från Gilmore Girls dialoger...
reade more... Résuméabuiyad
The word of today, do not put it on the floor.
reade more... Résuméabuiyad

Pärlshopping & Smyckesbeställningar

Jag fick en del beställningar på halsband på Smyckesvisningen hemma hos Malin förra helgen, så jag behövde ta mig en tur till Lottas Design och fylla på mina pärllådor med bla lite gurksilver, silverhjärtan, glasbumlingar och lite annat smått och gott. Lotta berättade att hon även att öppnat en webbutik och det är fraktfritt!!
Priser på några av sakerna jag köpte:
glasbumlingar 10kr/st
glaskuber 3kr/st
Silverhjärta 30kr/st
Kedjor ca 50-85kr/kedja

Tyvärr var silverkedjan med små ovaler i slut hos Lottas Design men hon ska snart få hem den igen. (Pernilla och Anki (Malins granne) jag gör era halsband så fort Lotta har fått hem kedjorna igen).

Jag har varit hemma sjuk några dagar, febrig och hostig. Inte alls roligt... så igår gick jag till doktor Ulf (Familjeläkarna på Ågatan i Linköping) och fick lite penicillin och hostmedicin.
Det är så himla skönt att få komma till samma läkare, och det blir ju inte sämre när han är trevlig och lyssnar och tar sig tid. Aldrig är det några problem att få tid hos honom heller, jag har de senaste två gångerna ringt och beställt tid och fått komma dagen därpå. Känner mig genast mycket piggare efter 1½ dag med penicillin så i kväll ska jag pyssla och smycka lite :-)

Följande beställningar ligger:
(om jag har missat något - hör av dej!)

Anki (Mjölby)
svart halsband m vaxad lintråd och organza
(ledsen gumman, jag har inte glömt bort dej det är bara tiden som springer iväg)
Mia
Silvertrasselhjärta
Anki (Malins granne)
silverkedja m små ovaler + svarta glaspärlor + grå grövre kedja + silver hjärta (liknande 11 053 'The fragrance linger on and on' som Monika köpte)
Pernilla
en klase med ljusrosa pärlor + silverkedja m små ovaler m rosa detalj baktill (liknande 11 076 'Thank you for being who I want to get out of the hospital for') Jag vet precis vilken pärla jag ska sätta på detalj baktill på detta halsband!!
Lisa
ca 90cm långt halsband m mycket gurksilver och några vita sötvattens, sea shell pärlor i. Ena änden kommer sluta med en liten klase pärlor och i den andra kommer det sitta en karbinhake så att man kan variera längden på halsband precis som man vill.
Camilla
Swarovski boll med kulkedja i silver.
Jag kommer göra era halsband så snart jag kan och jag skickar ner de färdiga halsbanden till Malin (med post eller Malins mamma om hon ska hälsa på snart). Jag gör dem i den ordning jag har fått in dem.

Den 15:e juni har vi bokat in en smyckeskurs i Jönköping igen, det blir steg 2 och lite mer avancerade smycken. Jag har hört önskemål om att göra silvertrassel och få arbeta med silverdetaljer och kedjor. Om ni har fler önskemål är det bara att maila eller lämna en kommentar här på bloggen!







//Kramelikram Frida
reade more... Résuméabuiyad

Juni månadssten Pärlan


Pärlor, pärlor, pärlor

Pärlor passar vid alla tillfällen. De kan användas till vardag och fest, morgon och kväll och anpassar sig till de flesta moden. De finns i mängder av storlekar, färger och former och fås i alla prisklasser.

Pärlan är en organisk ädelsten. Det första kända pärlhalsbandet är över 4000 år gammalt. Pärlan står för kärlek, lycka och tur. Den associeras också med glädje och succé samt oskuld och renhet, vilket gör att pärlor är populära bröllops smycken. Pärlor var otroligt populära under renässansen och Queen Elisabeth I använde dem flitigt.

Odlade pärlor bildas på samma sätt som helt naturliga pärlor d.v.s i mollusker, t.ex.musslor, men det är människan som för in det främmande föremål i musslans mjukdelar som ger upphov till pärlbildning. Man använder sig ofta av en kärna från en sötvatten mussla tillsammans med vävnad från en havsmussla. Odlade pärlor är det som säljs på marknaden idag. Naturliga pärlor/ orientaliska pärlor, utan inblandning av människan, är ytterst sällsynta och mycket dyra.

Pärlor kan ha följande former:
Rund: perfekt sfär
Halvrund: en aning oregelbunden sfär
Semi-barock: symmetriskt droppformad eller oval
Barock: asymmetrisk form, knölar etc.
Cirklar: distinkta ringar runtom pärlan
Keshi: små pärlor som inte har någon kärna utan består endast av pärlemor, oftast knölig form
Mabe: halva pärlor som odlas på pärlostronets inneryta. (Blisterpärlor, pärlbildning har skett på skalets insida. Pärlan skärs av och blir då halv).
Biwa pärlor är oftast ovala till formen, som risgryn, odlas i Biwasjön i Japan.

Salt- eller sötvatten pärla?

Saltvatten pärlan är dyrare att producera, den är hårdare och har en högre yttäthet än sötvatten pärlan vilket gör att den håller bättre mot slitage. De mest kända saltvatten pärlorna är Akoya pärlor från Japan. De har en hög lyster och är närmast perfekt runda.

Förr hade odlade saltvatten pärlor alltid bättre färg och lyster än sötvatten pärlor. I dag är tekniken bättre och sötvatten pärlorna är både rundare och har bättre lyster än förr.

Pärlor bedöms på hur perfekt ytskikt pärlan har och hur tjockt och jämnt pärlemorlagret är. Det handlar om storlek, färg, lyster och form.

Var rädd om dina pärlor. De vill gärna användas men tycker inte om parfym och hårspray. Trä om dem med jämna mellanrum hos guldsmed, och om du ska rengöra dem, ta det försiktigt med vatten och mild oparfymerad tvål. Lägg dem i en ask som släpper in lite luft när du inte använder dem.

Är pärlan äkta? Gnid försiktigt pärlan mot en framtand, den äkta känns en aning sträv, den oäkta känns glatt.






reade more... Résuméabuiyad

Weekend.



We made home made "playdo", trolldeg the other day me and the girls. As usually there where a lot of birds eggs and snakes, some of them survived. The cat Sigge Stardust, always looking for love came when I took the photos.

We have a weekend with no work and even my companion in life Tobias is home. I am longing to go out and take care of my little garden.

If you are planning to go in to town there is a lot of exhibitions to look at! You have Platina and of course Konstfack and Beckmans graduation shows. It is also opening of the exhibit "Stockholm je t´aime" on the Galerie Pascale Cottard-Olsson.

reade more... Résuméabuiyad

Cirklar, silver och rök...

Länkade silvercirklar med grå, vita och rökfärgade pärlor i pärlemor, sötvatten och glas. Hänget är avtagbart.

Idag är jag stolt en dotter för mamma ska ha vernissage och ställer ut sina foton. Sedan direkt ut till landet för ridning och båtfix. Lyxliv? Jajamensan!



reade more... Résuméabuiyad
Two things. Tanja Malo gave me the most incredible link the other day and memotoo seems to work out fine!
reade more... Résuméabuiyad

Embrace the art of dialogue

Förra veckan ringde en tjej från Stockholm till mej, hon hade hittat mina bilder på Pixbox och ville beställa ett hårspänne i glas + vitt + lite svart+ lite rött som hon ska ha på sig på det bröllop som hon är bjuden till den 25:e maj.
Jag var mitt uppe i förberedelserna inför smyckesvisningen men det är ju inte varje dag man får en sådan här viktig beställning (bröllop är viktiga) så jag lyckades hitta lite tid och kunde göra detta hårspänne, som jag för övrigt blev väldigt nöjd med :-)
Jag har använt, vita sötvattenspärlor i olika storlekar, 5-6mm krackelerade runda glaspärlor i både glas och rökigt grått, några glaskuber, några svarta små hemalykedroppar, några små svarta sötvatten samt små små röda glaspärlor. Hårspännet är ca 8-9cm långt (stl L) och kostar 125 kr inkl frakt. Jag har döpt det till "Embrace the art of dialogue" efter ett avsnitt från Gilmore Girls.

Idag fick Jessica sitt hårspänne i brevlådan och hon blev jätte-glad över det :-)
Hon skickade mig ett sms "Herregud va snyggt det var, är så nöjd.. Tack.. Kram" och sedan mailade hon mig den här bilden när hon har satt upp håret och använder hårspännet!


Jag tycker min hobby blir extra roligt när man får så här trevliga och tacksamma kunder!


//kramelikram Frida


Ps. smyckesvisningen gick jättebra, jag återkommer med lite bilder från den när jag kryat på mig lite, ligger hemma m feber och tycker livet känns allt annat än rättvist.. varför febrig och sjuk när det är soligt och underbart väder ute...
reade more... Résuméabuiyad

Två nyanser av...grått...

Armband av grå donuts och stora sötvattenspärlor med ovanligt vacker lyster.
Ser fram emot helgen. Hörde just att det ska bli 18 grader. Kanske läge för nytt dopp från bryggnocken?
reade more... Résuméabuiyad

Ring with roll printed pattern. Ring med invalsat mönster.


It was some time ago I made one of these. A really nice woman ordered one some weeks ago. I have made this today to fit her size and today she came to collect it. It was a perfect match. The price of the ring with pattern of lace is 1900 sek.
reade more... Résuméabuiyad

Invitation to have a cake, plate in silver. Bjuda, assiett av silver.


This is one more of the fantastic photos Mats Håkansson took now this spring. I feel like I have got possession of a treasure. Mondays are always planning days. So today we have struggled with the last events this late spring, that hopefully will get warmer and summer for real. It feels good to look at the cake on my silver plate and dream of a sunny day (soon when I will bee on holiday).
reade more... Résuméabuiyad

Turkost halsband

Halsband av ljust turkosa donuts med sötvattenspärlor. Hänget avtagbart för mer flexibelt användande.

Detta halsband idag levererat till mycket trevlig kund.
reade more... Résuméabuiyad

Ett riktigt sommarsmycke!

Georg Jensen har en collection smycken "Daisy" som är riktigt härliga sommarsmycken. De är också en perfekt studentpresent. Det finns bl.a örhänge, halsband och brosch/hänge. Flera smyckesbutiker har dem i sterling silver och emalj i olika färger. Prisex. örhängen från ca 1150 :- paret. Finns också exklusivare alternativ i guld med diamanter. Smyckena skapades första gången på 1940-talet för att hylla den danska nyfödda prinsessan Margrethe, idag drottning av Danmark. Smyckena har länge varit populära i Danmark. Köpte själv örhänge och halsband förra sommaren i Köpenhamn, Design A. Michelsen. De passar perfekt till alla sommarfester.
reade more... Résuméabuiyad

Ovaler och turkosa donuts

Länkade silverovaler med pärlor i glas, pärlemor och sötvatten. Hänget kan som vanligt tas av och halsbandet viras ett eller två varv.



reade more... Résuméabuiyad

Himmelsblå sötvatten

Dessa himmelsblå sötvattenspärlor har jag haft hemma ett tag. Stora 8-10 mm med underbar lyster. Äntligen hittade jag pärlor som matchade - slipade ljusblå glaspärlor. I änden ett hänge med stor turkos donut i pärlemor.

Halsbandet kan användas ett eller två varv runt halsen och hänget kan tas av ifall man vill använda utan.
reade more... Résuméabuiyad

Konstfack Graduation show 2008.


Hanna Hedman has some really beau photos of her work. I found the pictures here.
reade more... Résuméabuiyad

Ring in silver. Ring i silver, hälsning till Kamomill.


This is yesterdays work. Later in the evening we celebrated that Malin is going to study metal in Great Britain. We had a lot of Champagne and a lot to celebrate. The stone in the ring is Beryl.
reade more... Résuméabuiyad

GULD

"Allt är inte guld som glimmar"


Guld har det kemiska tecknet Au som kommer av aurum, det latinska ordet för guld som betyder morgonrodnad. Det är ett grundämne och en ädelmetall.
Guldhalt mäts i Karat. Rent guld = 24 Karat.
Guld kan legeras (smältas ihop) med andra metaller, som till exempel silver eller koppar.
18 Karat guld innehåller 75 % guld, eller 750 fin. (750/1000) Smycken som stämplats 750 är då det samma som 18 Kt.
14 Karat guld innehållet 58,5% guld, eller 585 fin.

Man läser då och då i tidningarna om Försäljare som vill sälja "guld" direkt på gatan. Ett gott råd är att INTE köpa något även om det låter som en lysande affär. Många har blivit lurade.


Här i Sverige är vi mest vana vid 18 karat guld när vi handlar smycken.

I andra länder handlar man med flera olika karat. Det kan vara 24 kt, 18 kt, 14 kt, 10 kt eller 9 kt. Ju lägre karat, ju mindre guld. Se upp med stämplade smycken som endast är förgyllda.

Ädelmetallarbeten måste ha minst två stämplar, namnstämpel och finhalt stämpel. Det kan t.ex. stå två stämplar, SA och 750, som då kan betyda ex. Sten Andersson och att det är 18 kt guld.

I Sverige har vi också kontrollstämpel i form av en kattfotstämpel och årsstämpel för tillverkning. T.ex. Z10 som står för år 1998. Även orts märke stämpel kan förekomma.
Man kan läsa mer om stämplar på SP-ädelmetallkontrollen.

Oftast är smycken i gult-, rött- eller vitt guld. Färgen handlar om vilken legering guldet har, vilka andra metaller som använts. I gult guld t.ex. är det silver och koppar.

Är det rhodinerat guld? För att få en vitare färg, så ytbehandlas guld normalt med en annan metall, rhodium. Detta kallas “rhodinering”, och lägger sig som ett tunt ytskikt. Rhodineringen slits dock bort efter en tids användning och den "riktiga" färgen framträder.
reade more... Résuméabuiyad

Maj månadssten Smaragden

Smaragden är en fantastisk ädelsten med sin vackra gröna färg. En smaragd av god kvalitet, med färg av grönt gräs, kan vara betydligt mer värdefull än en diamant i samma storlek. Smaragden är en grön beryll, ett mineral av berylliumaluminiumsilikat. Namnet smaragd kommer från Grekiskan, smaragdos, via gammel franskans esmeralde, som helt enkelt betyder "grön ädelsten". Inka folket och Aztekerna ansåg att smaragden var en helig sten. Smaragden var också Cleopatras favorit ädelsten. Smaragden står för evig kärlek och pånyttfödelse, dess gröna färg påminner om våren då allt kommer till liv igen. Smaragdgruvor finns i Columbia, som många anser har de finaste smaragderna, Zambia, Afghanistan, Pakistan, Ryssland, Indien och Brazilien.
reade more... Résuméabuiyad

Bowl No:1, everyday luxury. Bunke No1, vardagslyx.


reade more... Résuméabuiyad

Långa härliga halsband inspirerade av ingen mindre än Dolly Partons senaste CD

Den här kollektionen av långa halsband har jag döpt efter några fraser i Dolly Partons senast CD Backwoods Barbie.
You ask me not to wear colone
(Artnr 11052)

What I have I give to you, hope you feel the same
(Artnr 11051)


Drives me crazy
(Artnr 11050)



Heard you calling on the phone
(Artnr 11049)



Another sleepless night alone
(Artnr 11048)




I want to be your joy and pride
(Artnr 11047)



I wont settle for something less than great
(Artnr 11046)


I want to be somebody's everything
(Artnr 11045)


Dessa halsband är väl genomarbetade och det går åt många fina pärlor.

reade more... Résuméabuiyad

.